2018:2

VINTERTRÄFF

Onsdag 12 december        Björkhagsskolan, kl. 1900

Den här träffen som är tradition i vår förening får du inte missa. De senaste åren har den inte varit så välbesökt som den förtjänar. Bilderna och berättelserna har varit mycket fina, omväxlande och intressanta. Den som vill tar med sig bilder från naturen hemma eller från någon resa. Vi brukar vara flera som har bilder med oss, så ditt inslag får ta högst 20 minuter.

Vi bjuder på kaffe/te lussekatt och pepparkaka.

En av sommarens bilder. Storlommar i Dammsjön vid Kalvsnäs.

 

 

ANDEBJÖRNARNAS SKOG

Torsdag 24 januari           Björkhagsskolan kl. 1900

Andebjörnar eller ”Spirit bears” är vita björnar som ansetts heliga av ursprungsbefolkningen i British Columbia i Kanada. Björnarna tillhör en speciell underart av den vanliga amerikanska svartbjörnen. De finns i svårtillgängliga områden i den tempererade regnskogen vid Stillahavskusten.

Stig Björk har besökt området och den här kvällen får du veta mer om björnarna och deras livsmiljö.

Vi bjuder på fika

 

En av de vita svartbjörnarna

 

MITT FOTOÅR

Tisdag 12 februari                                  Björkhagsskolan kl. 1900

Däggdjur, fåglar och landskap från fotoåret 2018. Jörgen Lindgren vill visa på att vår närmiljö har mycket att erbjuda. De miljöer och naturupplevelser som finns inom räckhåll är unika. De flesta fotografierna har han tagit under cykelturer och promenader, och en del är tagna från egna eller andras gömslen.

Vi bjuder på fika.

 

Nalle

KRETSSTÄMMA

Torsdag 7 mars                                       Björkhagsskolan kl. 1900

Stämman är föreningens årsmöte. Där väljer vi styrelse och bestämmer inriktning på vår verksamhet för året som kommer. Har du förslag på nya styrelseledamöter hör du av dig till valberedningens ordförande Gunnie Magnusson, 076 1668834. Vill du att föreningen ska ta upp någon speciell fråga kan du skriva en motion och skicka den till vår sekreterare Anette Karvonen Persson senast 20 februari, anette.solbacken@gmail.com.

 

 

FÅGLAR I HOFORS KOMMUN

Torsdag 7 mars                                       Björkhagsskolan kl. 1930

Vi har på senaste tiden haft många programpunkter som handlar om natur i länder långt borta. Den mesta tiden tillbringar vi ju alla i vår hemtrakt och som Naturskyddsförening i Hofors-Torsåker har vi ett speciellt ansvar för den. Därför kommer vi nu att ha ett par programpunkter om det som finns här. I kväll börjar Lennart Risberg med att berätta om fåglarna. Han har följt fågellivet i kommunen i mer 60 år och sett hur vissa arter minskat mycket medan andra ökat i antal. Du kan räkna med att få se ett antal fina och intressanta fågelbilder.

Vi bjuder på fika.

 

Högklackat – nötväcka

 

VILDA VÄXTER I HOFORS KOMMUN

Onsdag 3 april                                        Björkhagsskolan kl. 1900

När det är dags för den här programpunkten står vi precis på tröskeln till växtsäsongen. Vi har troligen redan sett tussilagon och de första blåsipporna. I vår kommun har vi hittat över 900 kärlväxtarter, d.v.s. blommande växter och ormbunkar. I kväll får du se bilder på några av dem som du kanske behöver lite hjälp för att upptäcka, så har du sedan sommaren på dig för att göra egna blomsterfynd. Barbro Risberg visar växtbilder och berättar om floran som hon följt under lång tid.

Vi bjuder på fika

 

Svart trolldruva