2015:1 Vår

FÅGELUTFLYKT

Onsdag 20 maj                                           Hästbo f.d. järnvägsstation kl. 1830

Vi tar en promenad och lyssnar till fåglarnas konsert i den förhoppningsvis fina försommarkvällen, kanske näktergal. Förhoppningsvis finns ett nytt fågeltorn på plats. Lennart Risberg talar om för oss vad som hörs och syns. Ta med lite kvällsfika.

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Fågelskådning

DE VILDA BLOMMORNAS DAG

Söndag 14 juni                                          Vattenverket kl. 10

Det börjar bli tradition att vi uppmärksammar den här dagen som firas i hela Norden. I år tar vi vår blomstervandring i närnaturen vid Hammardammen. Där kan vi hitta växter som trivs i både sjö, på strand och i skog och dessutom sådana som vill ha nära till människan. Promenad på ca 2km. Ta med förmiddagsfika. Ledare Barbro Risberg.

Vilda blommor

De vilda blommornas dag vid Kratten i juni 2014

ÄNGSSLÅTTER

Lördag 25 juli                       Östansjö kl. 08

I år blir det 25:e gången som vi gör en insats med slåtter på ängen vid Fäbods i Östansjö. Det är en liten del av de kanske 200 år som ängen slagits utan att gödslas. Det har gynnat en mångfald av ängsblommor, som det här finns en unik samlig av. Vad sägs om mandelblom, svartkämpar, jungfrulin, brudsporre, fältgentiana, ängshavre, darrgräs, knägräs, låsbräken, stortimjan och mycket annat. Visserligen har det mesta blommat över vid den här tiden på året, men slåttern är en förutsättning för att det ska blomma här nästa år och nästa och nästa och så vidare, som det gjort otaliga somrar före oss, tack vare att ägarna sett till att här alltid varit betat eller slaget.

I år blir det lite speciellt, eftersom vi har vårt lilla jubileum. Föreningen bjuder på jordgubbstårta. Kaffe får du ta med dig själv. Du är välkommen att titta på ängen och arbetet även om du inte deltar i slåttern. Du kanske har varit med genom åren och vill uppleva den vackra platsen igen.

Slåtter

Fikapaus vid förra årets slåtter

RESERVDAG FÖR ÄNGSSLÅTTERN

Söndag 26 juli                                            Östansjö kl. 08

I händelse av kraftigt regn på lördagen gör vi ett nytt försök idag.

 

KLOCKSBERG

Lördag 5 september              Lidl i Hofors kl. 10

Handelsbanken i Torsåker kl. 1015

På Klocksbergs röda granitkalott, som sticker upp över Torsåkers-slätten finns en hel del spännande mossor och lavar. Nicklas Gustavsson som blir vår guide har återfunnit fjälltagellav här, och på klipporna växer det bl.a. violettgrå tagellav. Det är en ovanlig art som man annars med tur kan hitta på gamla granar.

 

ALASKA – DE STORA FISKANDE BJÖRNARNAS LAND

Onsdag 7 oktober                                       Björkhagsskolan kl. 19

Fiskande björnar har du kanske sett på TV. Här får du se bilder och höra berättelser om björnfiske av en som upplevt det själv många gånger och dokumenterat med sin kamera. Det är vår skicklige naturfotograf Stig Björk som den här kvällen för första gången visar vad han upplevt under senare års Alaskaresor. Fika serveras.

 Björn

En av de fiskande björnarna